Historie
Algemeen
De zoete bataat is een steeds vaker in Nederland geconsumeerd product. De bataat werd eerst voornamelijk in de Surinaamse keuken gebruik. Inmiddels is de belangstelling sterk gegroeid vanuit andere keukens. Waar de bataat in eerste instantie op alternatieve markten en winkels verkrijgbaar was, is de groente nu meer en meer ‘mainstream’ en dus ook te vinden in de grote supermarktketens.
De zoete bataat is een stokoud gewas. Van origine wordt dit product al meer vijftien jaar geïmporteerd uit hoofdzakelijk de Verenigde staten voor Nederlands gebruik. Door de toename in consumptie in de Nederlandse huishoudens, is de interesse voor de teelt eveneens toegenomen in Nederland. Het areaal groeit door de jaren heen. Dit zorgt er eveneens voor dat de vraag naar professionalisering toeneemt, om van een handmatige kleine teelt over te kunnen gaan naar een mechanische grootschaligere teelt.
De zoete bataat en Delphy
Delphy heeft in 2014 de eerste zoete bataten geplant in een demonstratieveld, de Biobased Innovation Garden, op Proefboerderij Rusthoeve. Hieruit bleek dat de teelt van zoete bataat een kans van slagen heeft in Nederland. In 2015 en 2016 is het experiment verder opgeschaald, de eerste rassenproeven en teeltmethode vergelijkingen zijn uitgevoerd. Hieruit werd duidelijk dat de teelt op lichtere grond goed mogelijk is.
In 2017 is er een eerste bijeenkomst geweest om telers uit te dagen iets te gaan doen met de zoete bataat. Dit was de aanzet voor de oprichting van het Kennisnetwerk Zoete Bataat. Sindsdien is er gewerkt aan de professionalisering en het rendabel maken van de teelt van zoete aardappelen.
2014
Delphy heeft in 2014 de eerste zoete bataten geplant in een demonstratieveld, de Biobased Innovation Garden, op Proefboerderij Rusthoeve. Hieruit bleek dat de teelt van zoete bataat een kans van slagen heeft in Nederland.
2015 - 2016
In 2015 en 2016 is het experiment verder opgeschaald, de eerste rassenproeven en teeltmethode vergelijkingen zijn uitgevoerd. Hieruit werd duidelijk dat de teelt op lichtere grond goed mogelijk is.
2017
In 2017 is er een eerste bijeenkomst geweest om telers uit te dagen iets te gaan doen met de zoete bataat. Dit was de aanzet voor de oprichting van het Kennisnetwerk Zoete Bataat.
2018 en later
Sindsdien is er gewerkt aan de professionalisering en het rendabel maken van de teelt van zoete aardappelen.